­ EMİNE CAN EVİ | Kültür Portalı

Emine Can Evi - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Üç katlı dörtgen planlı bağdadi tarzda yapılmış bir konuttur.
Yapılan Onarımlar Yakın bir zamanda onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çarşı Mahallesi, Türkocağı Sokak ve Dik Sokağın kesiştiği noktada eğimli bir arazide konumlanan yapı, bodrum ve zemin katla beraber üç kattan oluşmaktadır. Bağdadi tarza sahip yapının batısında bahçe, kuzeyinde Türkocağı Sokak yer alır. İç kısmına girilemeyen ve dış beden duvarları sıvalı olan konutun giriş kuzeydoğusunda yer alan cephesindeki üç kapıyla sağlanır. Bu kapılardan iki adedi bodrum katta diğer kapı zemin katta bulunmaktadır. Bu cephenin bodrum katındaki giriş kapısının hemen yanında küçük bir pencere, zemin katta niteliksiz, kare formlu iki, birinci katta ise iki adet pencere yer almaktadır. Konutun Türkocağı Sokağa bakan cephesinde ahşap payandalarla destekli çıkma kademeli olarak balkon şeklini almıştır. Tamamen ahşap kaplı olan balkon zemin kat ve birinci katta cephe boyunca uzanmaktadır. Oldukça sade ve gösterişsiz yapının geniş tutulan saçak altları ahşapla kaplı olup, kırma çatısının üzeri kiremitle kaplıdır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 02/02/2011-3224