­ ÜÇTAŞ HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

Üçtaş Höyüğü - Amasya

Adres Kayadüzü Beldesi Üçtaş Mevkii
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Merzifon Kayadüzü Beldesi'nin kuzeyinde doğal bir tepenin üzerinde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Amasya İli Merzifon İlçesi Kayadüzü Beldesi'nin kuzey doğusunda beldenin su ihtiyacını sağlayan su deposunun yaklaşık 350-450 metre kuzeyinde Üçtaş mevkiinde doğu batı doğrultusunda uzanan doğal tepe üzerine yoğun içi ve dışı esmer isli, keramik ve taş balta ele geçmiştir.Erken Tunç Çağı yerleşimi olan tepe aynı zamanda prehistorik ticaret yolunun güvenliğini sağlayan kale garnizon olarak işlev görmüştür. Vadiye hakim bir tepe üzerinde bulunur.Kalkolitik E.T.Ç. M.Ö. 2. bin ve geç dönem seramikleri bulunur.Daha doğuda Nekropol sahası bulunur.
Tescil Kararı 202
Yayın Dizini Mehmet ÖZSAİT, 1999 Yılı Tokat, Ordu, Amasya ve Samsun İlleri Yüzey Araştırması sonuç raporu.