­ SOFULAR (ABDULLAH PAŞA) CAMİ | Kültür Portalı

Sofular (Abdullah Paşa) Cami - Amasya

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Sofular Mahallesinde bulunan cami tek kubbeli kübik mescit planındadır
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tek kubbeli cami kuzeydeki son cemaat yeriyle birlikte düzgün bir dikdörtgen oluşturmaktadır. Kare plandaki asıl ibadet mekanının duvarları yontma taştan yapılmış ve her taş sırasın, arasında yatay düzende üç ile dört sıra tuğla ile almaşık olarak yapılmıştır. Üç kademe halinde yükselen beden duvarları kirpi saçakla sonuçlanmaktadır. Mekanı tromplarla geçilen kubbe örtmektedir. Kuzey-batı köşesinde silindirik tuğla gövdeli minarenin yalnız alt kısmı eskidir. Kuzey cephede dört sütunlu ve üç kemerli son cemaat yerinin kemerleri, kırmızı beyaz taştan renkli olarak yapılmıştır. Sütunlar üzerindeki başlıklar alt kısımlarında ağaç gergilerle birbirine bağlanmıştır. Son cemaat yerinin orta kubbesi diğerlerinden biraz daha yüksektir. Cümle kapısı tamamen mermerden yapılmıştır. Kapı üzerindeki yay kemer iki renk taştan işlenmiştir. Kapının iki yanındaki dikdörtgen pencerelerin üzerinde içleri dolgulu sivri kemerli alınlıklar yer almaktadır.
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler,

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1522    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi