­ SEYYİT NURETTİN HAZİRESİ | Kültür Portalı

Seyyit Nurettin Haziresi - Amasya

Adres Alpaslan Belediyesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Alpaslan Belediyesi
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Amasya İlinin Taşova İlçesine bağlı Alpaslan Belediyesi sınırları içerisinde yer alır. Belediye adına kayıtlı olup kasabanın kuzeyindedir. Üçgen şeklinde olan hazirenin içerisinde 20 adet mezar vardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hazirenin alanı üçgen şeklinde olup içerisinde 20 adet mezar bulunmaktadır. Bunların 3 tanesi kitabelidir. Hazirenin ortasında yeralan birinci mezarın baş taşının uzunluğu 2 m. genişliği ise 60 cm.’dir. Baştaşı kavuklu olup bir erkek mezarı olmalıdır. Üzerinde merhum diye başlayıp devam eden üç satır islami yazı vardır. Hazirenin ikinci mezarının uzunluğu 190 cm. genişliği ise 60 cm.’dir. Yükseklik 50 cm. olup kesme blok taşlardan yapılmıştır. Mezar baştaşının üzerinde H. 1201 tarihi yeralır. Basit mezar tekniğinde yapılmış üçüncü mezarın uzunluğu 2 m. genişliği 60 cm.’dir. Üst kısım düz kesitli mezar baştaşının yüksekliği 90 cm. uzunluğu 60 cm. genişliği 35 cm.’dir. Üzerinde yeralan islami kitabede “ziyaret murat duadır, bugün bana ise yarın sanadır’’ yazılı olup en altında H. 1249 tarihi mevcuttur.
Orjinal Kullanım Hazire
Bugünkü Kullanımı Hazire
Önerilen Kullanım Hazire

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 782    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2013 Çarşamba