­ MANASTIR | Kültür Portalı

Manastır - Amasya

Adı Manastır
Mah. Köy - Mevkii Gümüş Kasabası, Manastır Mevkii - Ğümüşhacıköy
Adres Gümüş Kasabası, Manastır Mevkii - Ğümüşhacıköy
Vakfiye -
Genel Tanım Karlık Tepesinde yer alan, üç nefli bir bazilika ile bazilikaya bitişik bir yapıdan meydana gelen bir yapı topluluğudur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Manastır bir kilise ve bugün işlevi anlaşılmayan yapı kalıntısından meydana gelmektedir. Duvarları ayakta olan kilise üç nefli bir bazilika tipindedir. Duvarlarda özellikle açıklıkların bulunduğu kısımlarda duvarlar daha fazla harap olmuştur. Bununla birlikte kuzey cephede eksenin batısında bir giriş kapısı yer almaktadır. Dikdörtgen biçimindeki giriş kapısının üzerinde yine dikdörtgen biçiminde bir pencere bulunmaktadır. Güney duvarda eş aralıklarla yerleştirilmiş dört pencere yer almaktadır. Kuzey duvardaki kalıntılardan bu cephede de kapı dışında kalan bölümlerde güney duvara simetrik olacak biçimde pencereler yerleştirildiği anlaşılmaktadır. Yapının örtü sistemi ile destek sistemi tümüyle harap olmuştur. Ancak duvarlardaki sağır kemerler, duvar payeleri ve sağır kemerlerin arasındaki konsol kalınlıklardan üç serbest iki duvar payesi arasında doğu batı doğrultularında açılan beşik tonozlarla örtülü olduğu tonozların alttan takviye kemeriyle desteklendiği anlaşılmaktadır.