­ KÜÇÜK AĞA KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Küçük Ağa Külliyesi - Amasya

Adı Küçük Ağa Külliyesi
Mah. Köy - Mevkii Şamlar mahallesi
Adres -
Yaptıran Kapıağası Ayas Ağa
Vakfiye Var
Genel Tanım Şamlar Mahallesi üzerinde bulunan külliye Cami, medrese Sübyan Mektebi ve hazireden ibarettir.
Yapılan Onarımlar 2007 yılında onarım ve restorasyon yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Danişmentlilerden Melik Gazi tarafından ilk defa yaptırılmış olan cami yıkılınca yerine Kapı Ağası Ayas Ağa, 1495 de ikinci defa külliyeyi inşa ettirmiştir. Kare planda tek kubbeli caminin beden duvarları moloz taştan yapılmıştır. İki sıra halinda mekanı aydınlatan pencereler sivri kemerlidir. Üst örtüsü kurşunla kaplı olup, yayvan kubbelidir. Kuzey cephedeki son cemaat yeri üç bölümlü olup, yan bölümlerden daha dar olan ve üzeri aynalı tonazla örtülmüş, orta bölüm caminin giriş kısmını teşkil etmektedir. Altıgen kaideli, silindirik minaresi bulunmaktadır. Cami avlusunu üç taraftan çeviren yuvarlak kemerli, sütunlu revaklı medrese odaları ise bir ucu daha kısa olan U plandadır. Bu yönüyle tipik Osmanlı medrese özelliği göstermektedir.
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler Ve Eski Eserler,