­ DOBAK CAMİ (KESİK MİNARE) | Kültür Portalı

Dobak Cami (Kesik Minare) - Amasya

Pafta 26-27D-c
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Harmanlar Mahallesinde bulunan yapı kare planlıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1978-1979 yıllarında aslına uygun olarak restore edilmiş, içinin sıvaları yenilenmiş, son cemaat yeri camla kapatılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı kübik bir mescit olan yapı, son cemaat yeriyle birlikte dikdörtgen plan şeması göstermektedir. Ana duvarlar bir sıra taş bir sıra tuğla olarak almaşık sistemle yapılmıştır. Araları derzlidir. Kare plandan kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Son cemaat yeri dört sütunla üç bölüme ayrılmış ve her bölüm üç sivri kemerle belirlenmiştir. Bölümler küçük kubbelerle örtülmüştür. İçeride sade bir mihrap ve yeni yapılmış güzel bir ahşap işçiliği gösteren minber bulunmaktadır. Kubbenin göbeği ayetel-kürsi, eteği ise esma-yı hüsna hatları ile donatılmıştır. Kuzeyde ahşap mahfil bulunmaktadır. Minaresi yenidir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1164    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi