­ BÜYÜK HAMAM | Kültür Portalı

Büyük Hamam - Amasya

Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Müze Müdürlüğü
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Amasya Kalesi eteklerindeki kaya mezarlarının aşağısındaki Kızlar Sarayı Mevkiinde, kuzeyi kayalığa bitişik, doğu duvarı ise sur duvarına bitişiktir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hamam soğukluk, soyunmalık, ılıklık, sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Özel hamam tipolojisi göstermektedir. Soğukluk mekanın üzeri, Türk üçgeni ile geçilen kubbe ile örtülü olup, kısmen yıkılmıştır. Türk üçgenlerinin üzeri pembe renkli stuko tekniği ile bezenmiştir. Sıcaklık ve ılıklık mekenlarının üst örtüsü kubbeli olup, kısmen yıkılmıştır. İç duvarlar 1.30 m. kotuna kadar pembe renkli horasan sıvalı, üst kısım kubbe ise içleride dahil beyaz horasan sıvalıdır. Dış duvarlar genel olarak kaba yonu taş örgülüdür. Yapıdaki bütün kemerler tuğladır. Soyunmalık mekanı özgün döşemesi olan beyaz mermer, büyük ölçüde korunmuştur. Büyük hamama ait röleve, restitisyon ve resterasyon projeleri hazırlanmış olup, onaydan sonra hamam-müze olarak onarımı yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam