­ AŞAĞI KARAHALİT KÖYÜ ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Aşağı Karahalit Köyü Şehitliği - Ağrı

Adı Aşağı Karahalit Köyü Şehitliği
Mah. Köy - Mevkii Aşağı Karahalit Köy
Adres Aşağı Karahalit Köy/Tutak
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Tutak ilçesi ne bağlı Aşağı Karahalit Köyü’nde bulunmaktadır. Aşağı Karahalit Köyü ile Yeniköy sınırları arasında, köy yolunun 1km. doğusunda yamaç üzerinde yer alır. Etrafı dere taşlarıyla çevrilmiştir. Girişi yoktur.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeniköy ile Aşağı Karahalit Köyü sınırlarının kesiştiği noktada, köy yolunun 1 km. doğusunda dağ yamacında yer almaktadır. Şehitlik etrafı köy sakinlerince dere taşlarıyla elips şeklinde tahminen 10x4m. ölçülerinde bir duvarla çevrilmiştir. 50- 60 cm. yüksekliğindeki bu duvarlar harçsız yapıldıkları için bir kısmı yıkılmıştır. Şehitlik içine giriş açıklığı yapılmamıştır. Köy sakinleri ve kaymakamlığın verdiği bilgiye göre bu şehitlikte yatanların son Rus işgali esnasında şehit düşen askerlerin metfun oldukları yerlerdir. Bu şehitlik içinde kaba taşlardan şahideleri bulunan birbirlerinden 4-5 m. Uzaklıkta iki mezar yer alır. Bu mezarların şehitlere ait olduğu anlatılmaktadır. Köy merkezinden uzak olduğu için bakımı iyi değildir. Etrafına yapılan koruma duvarlarının bir kısmı yıkılmıştır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1614    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma