­ HÖYÜK VE CUMA (KOCA) CAMİ HÖYÜĞÜ (PRYMNESSUS ANTİK KENTİ) | Kültür Portalı

HÖYÜK VE CUMA (KOCA) CAMİ HÖYÜĞÜ (Prymnessus Antik Kenti) - Afyonkarahisar

Adı HÖYÜK VE CUMA (KOCA) CAMİ HÖYÜĞÜ (Prymnessus Antik Kenti)
Harita No K25-d-07-a K25-d-07-b
Mah. Köy - Mevkii Sülün Beldesi
Adres Sülün Beldesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Diğer Özellikler
Genel Tanım Sülün Beldesinin doğusunda, Afyon-Konya karayolu ile belde arasında yer alan yaklaşık 300 x 350 metre boyutunda, yaklaşık 30-35 metre yüksekliğinde, kuzeydoğu-güneybatı yönüne doğru elips şeklinde, güneye doğru yayılım alanı gösteren Sülün Höyük ile bu höyüğün yaklaşık 250 metre güneyindeki yaklaşık 75x50 metre boyutunda ve yaklaşık 4-5 metre yüksekliğindeki üzerinde Cuma (Koca) Cami kalıntılarının yer aldığı Cuma (Koca) Cami Höyüğü ve bu höyükler arasındaki yayılım alanı ve çevresinden oluşmaktadır. Özellikle güney ve güneybatı yönüne doğru yayılım gösteren alanda; Tunç Çağı-Roma dönemi arası pişmiş toprak, taş eserler ve yüzey kalıntıları yoğun, Bizans-İslami dönem buluntu ve kalıntıları yer yer görülmektedir. Prymenessus Antik Kenti olarak literatüre geçmiş bir höyüktür. Höyük üzerinde Murat Veli Türbesi yer almaktadır. Ayrıca Mezarlık bulunmaktadır.
Ekler
Tescil Kararı EKTVKK 2698 27.02.2004-EKTVKBK 1540 03.11.2006-EKTVKBK 3360 20.01.2009-EKTVKBK 3737 01.10.2009
Hazırlayanlar A. IŞIK Müze Arşt.-N. ELMAS Mimar-M. DOĞAN Ş. Plancısı-C. GÜVEN Harita. Müh.
Kullanım Durumu
Potansiyeli Durumu Arkeolojik (I, II. ve III.). Bilimsel araştırma ve kazılar sonucunda (müzede buradan çıkan eserlerde
Önerilen Koruma I. II. ve III. derece arkeolojik sit koruma-kullanma koşullarına göre uygulamalar yapılmalı, yerel ve müze müdürlüğü nezdinde eleman görevlendirilmelidir.
Görüntülenme Sayısı : 746    Eklenme Tarihi : 24 Haziran 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Haziran 2014 Salı