­ İSTANBUL İSTASYONU | Kültür Portalı

İSTANBUL İSTASYONU - Afyonkarahisar

Adres Çetinkaya Mahallesi, MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş TCDD Genel Müdürlüğü
Yaptıran Ali Çetinkaya
Yapan Yok
Vakfiye Var
Genel Tanım Şehrin doğusunda olup şehrin o yönde ilerlemesini durdurmuştur. Demiryolu Güneydoğu-Kuzeybatı yönünde istasyon yapısı da buna uygun olarak kuzeybatı-güneydoğu yönünde yapılmış ince uzun bir yapı görünümündedir. Önü, batısı, geniş bir alandır. Doğusu, arka yönü ise demir yolu döşelidir. Yapının çevresinde işletme yapısı ve konutlar vardır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kuzeybatı-güneydoğu yönlerinde ince uzun bir yapıdır. Ortada kübik bir bölüm ve her iki yana uzanmış kol durumunda bölümlerden oluşmuştur. Orta bölüm öne ve yukarı taşkın kübik bir yapıdır. Önde ve arkada bitişik dikey konumlu üç pencere vardır. İç boşluğu, altta iki kanatlı kapı, üst kesimi bölüntü çerçeveli pencere durumundadır. Yapı, içi geniş bekleme boşluğudur. Dış kapıdan girince ikinci bir çerçeveli kapıdan geçilir ve boşluğa girilir. Bekleme boşluğunda, yapının açılış tarihini belirten yazıtta: BU ESER TÜRK ULUSUNUN İKİNCİ CUMHUR REİSİ İSMET İNÖNÜ DEVRİNDE VE AFYON MEBUSU ALİ ÇETİNKAYA NIN MÜNAKALAT VEKİLLİĞİ ZAMANINDA YAPILMIŞ 19.TEMMUZ.1939 DA İŞLETMEYE AÇILMIŞTIR Orta yapının her iki yan uzantısı batı yönde çift kanatlı bitişik durumda yedişer kapılıdır. Kapı üzerlerinde saçak sundurma vardır. Kapıların önü iki basamaklı sekidir. Seki önünde kaldırım yükseltisi vardır. Boş alan parke taş döşemedir. Bekleme boşluğu içine girince her iki yana uzantı boşluğun bitimlerinde ikişer hela vardır. Kolların her iki ucu dışta çıkmalıdır. Bu çıkmalar hela yerleri olup yanda üç küçük pencerelidir. Kollardan birinde lokanta, bekleme odası ve bilet gişesi ötekinde bekleme odası, bilet gişesi ve eşya alış veriş yeri ile işletme odaları vardır. Bekleme boşluğunda orta yüksekliğe kadar ahşap kaplama yapılmıştır. Boşluk üst örtüsü karşılıklı beş çıkma ayakla taşınmaktadır. Ayaklar arasında karşılıklı yan kola giriş boşluğu, ikişer bilet gişesi penceresi ve iki kanatlı bekleme odaları kapısı vardır. Bekleme odaları içerden iki kanatlı kapı ile iç odalara bağlantılıdır. Yapının doğu yönü, çelik dikme ve atkılardan oluşan yolculama yeri vardır. Sonradan öteki yollara geçmek için alt geçit yapılmıştır. Yapının güney kesimine bitişik olarak konut yapılmıştır. Üç katlı olup batıda ortada kapısı ve her iki katta eşdeğerde pencereleri vardır. I. Kat işletme odaları üst iki kat konut olarak kullanılmaktadır. Konut ve İstasyon yapısı arasında saat kulesi vardır. Betonarme bir yapı olup, konut dışında, dış yüzey kesme taş kaplamadır (Andezit). Orta bölümün kapı ve kenar ayırımları ile yan bölümleri üst kenar ayırımı koyu renk kesme taştan yapılmıştır. Çatı çok az eğimli, kırma çatılıdır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum
Tescil Kararı EKTVKBK 4244 27.05.2010-EKTVKBK 4061, 24.03.2010-EKTVKBK 3582, 14.07.2009-EKTVKBK 1967,21.06.2007
Yayın Dizini Afyon,1938 (Cumhuriyet’in 15 yılı içinde) İstanbul,1938
Ekler Yok