­ HİLAL CAMİİ (CUMA CAMİİ) | Kültür Portalı

HİLAL CAMİİ (CUMA CAMİİ) - Afyonkarahisar

Adres Merkez Hilal Mahallesi BAŞMAKÇI/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Beyyiol Muhammed Ağa
Kitabe Var (Onarım Kitabesi)
Vakfiye Var (Onarım Kitabesi)
Genel Tanım Dıştan yenilenmiş olup, dikine dikdörtgen planlı sekiz ahşap sütunlu çift sıra pencereli, kerpiç duvarlı, ahşap tavanlıdır ve kiremitli çadır çatılıdır. Minare kuzeydoğu köşededir. Kuzeyden girişli son cemaat yerinin batısı kapalı olup, altı ahşap sütunlu ve iki mihraplıdır. Doğusunda Akpınar Caddesi, diğer üç yanı mezarlıktır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Dış duvarlar sıvanmış ve boyanmış tavan yenilenmiş ve kiremit örtülü çatı yapılmıştır. Minare 1959 yılında yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Duvarın en üstünde, boydan boya yazıyla Ayet el kürsi; altında mavi renkli süs kuşak ve üst kat pencereleri: Güney ve kuzeyde iki, doğu ve batıda üç adet dışa doğru daralan dikdörtgen pencere vardır. Pencereler arasında içinde çiçekler bulunan iki adet ayaklı vazo arasında, çevresi imameli sarı zemin içinde siyah yazılı Eshab-ı Kiram adları bulunan tablolar, altında boydan boya mavi, beyaz, siyahdan oluşmuş süs kuşak; altında basık kemerli (kemer çevresi kat kat süslü) pencereler güney üç, kuzey-doğu ve batıda 4 tanedir. Pencereler arasında süslü tabloları yapılmıştır. Pencere iç yüzlerinde ise karşılıklı çiçekli, ayaklı vazolar işlenmiştir. Sütunlar kenarları yontulmuş dörtgen kesitli ahşap direk olup, sekiz tanedir. Sütun ve başlık arasında bilezik vardır. Başlıklar bağdadi tekniğinde yapılmıştır. Tavan ahşap olup, ortada kasetli manastır tonozu yapılmıştır. Tonoz kenarları bağdadi, ortası ahşap kaplamalıdır. Kadınlar kısmında, pencereler arasında deniz manzaralı tablolar, müezzinler kısmında çiçekli vazolar arasında dairevi sarı zemin içinde hançer saplanmış karpuz dilimleri işlenmiştir. Kadınlar kısmı dört ağaç sütuna oturur ve dört ağaç sütunludur. Her iki kat da parmaklıklıdır ve kadınlar kısmında ortada çıkma vardır. Minare kesme taştan yapılmış kaide kısmı ile tuğla örgü gövdeden oluşur. Kitabede; (Cümle kapısı üzerinde) Camii şerif lutf oldu alay bey Bina-i sahibi Es Seyit Mehmet Ağa Sene 1130
Tescil Kararı TKTTVYKK 934 02.05.1985
Yayın Dizini Aygen, M.Saadettin; Afyonkarahisar camileri Ankara-1973
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kitabe
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1631    Eklenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi