­ EDİCİ HAN (BOLVADİN) | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

Yapan --
Kültür Dönemi
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Cadde üzerinde yer alan zemin+1 katlı “L” planlı, açık avlulu han kırma çatılıdır. Çatı örtüsü marsilya kiremit+alaturka kiremit kaplıdır. Yapı malzemesi temelde taş üst yapısı ahşap+tuğla+dolgu malzeme ile inşa edilmiştir.
Koruma Durumu
Taşıyıcı Yapı
Üst Yapı
Dış Yapı
Süsleme Elemanları
Rutubet
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Yapının ön cephesinde zemin tamamıyla değişikliğe uğramış ve ticaret fonksiyonu getirilmiştir. Ortada avluya geçiş açıklığı getirilmiştir. Ortada avluya geçiş açıklığı, yanlarda ise camekanlı girişler bulunmaktadır. I.kat pencereleri değişmiş 6 adet İspanyol tipi pencere yerini almıştır. Yapının iç avlu cephesinde zeminden birkaç basamakla yükseltilmiş avlu boyunca “L” şeklinde odalara giriş terası bulunmaktadır. Teras ahşap kolon ve profilli konsollarla desteklenmektedir. Odalarda ahşap giriş kapıları ve kemer alınlıkları veya dikdörtgen formda pencereler vardır. I.kat avlu cephesinde ise “1” formundaki koridora aydınlık amacıyla dikdörtgen pencere yer alır. Pencere üst kodu ve ve alt kodu cephede boydan boya ahşap kaplamalıdır. Yapı iç planda “1” formu taşımaktadır. İç mekândan yapının iki köşesinde ahşap tek kollu merdivenle I.kata ulaşılmaktadır. Bu katta avlu boyunca devam eden koridor yer alır. Koridordan eyvan ve odalara dağılım sağlanmıştır. Odaların koridora bakan pencereleri basık kemerli ½ oranında ve madeni parmaklıklıdır.
Su YOK
Elektrik YOK
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Kullanılmıyor
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı KKTVKK 1359 22.06.1992
Yayın Dizini
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 373    Eklenme Tarihi : 18 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Ağustos 2014 Pazartesi