­ CILKLAR ÇEŞME (BOLVADİN) | Kültür Portalı

CILKLAR ÇEŞME (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Lala Sinan Paşa Mahallesi
Adres Lala Sinan Paşa Mahallesi BOLVADİN/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Hacı Süleymanzade Ahmet Ağa
Yapım Tarihi 1287 R
Vakfiye Var
Genel Tanım Belediye yapısının batısındaki Taş Köprü sokağının başlangıcında, yapının hemen yanındadır. İki yüzlü (Güney-kuzey) çeşmedir. Kuzey yüzünde duvar boyunca yalak vardır. Kesme taş kaplamalı, devşirme parçalı, güney yüzü yarım kubbeli Marsilya kiremit örtülü ahşap çatılıdır.
Yapılan Onarımlar 2002 yılında onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kesme taş kaplamalı iki yüzlü bir çeşmedir. Güney yüzünde silme yuvarlak kemerli bir içerlek yüzeyde kemer içinde bir yazıt, alt kesimde iki su oluğu vardır. Kemer yastıkları çıkıntılı olup bu yükseltiden sonra dış kenarlarla çerçeve oluşturularak çevresinde bir yüzey elde edilmiştir. Bu yüzeyde çini plakalar vardır ki sonradan konulmuş olmalıdır. YAZITTA: 1-Ya ibadullahu nazar kıl ol hakkın ihsanına 2-Hoş ferhuz eder bu çeşme dört yolun sırtına 3-Bereketullahu hillezi ne şirin şeker kardan soğuk 4-Abdest alıp içenler hamdederler yezdanı fenaya 5-Ehli hayratın hüdası sayyatın affede 6-Kadresi ucmak olup, aksın ceza meydanına 7-Bab-ı lutfundan hudaya sad nazara rahmetet 8-Bani-i Hacı Süleymanzade Ahmet Ağa 1287 Kuzey yüzey düz olup, belirgin sivri kemeri devşirme Bizans sütuncelerden oluşmuş ayakcıklar üzerine oturmaktadır ve üç bölümlüdür. Yanal yüzler basittir. Batı yüzde yine sonradan konmuş Maşallah yazılı çini plakalar vardır. Üst kuruluş: Ahşap olup, bağdadilidir. Üç yönde alınlık T biçimli kırma çatılıdır. Üzeri marsilye kiremit örtülüdür. Alınlıklar ahşap kaplama ile çevrelenmiştir. Güney alınlık ortasına yarım kubbe yapılmıştır. Üst kuruluş güney ve kuzeyde ileri doğru uzantılı oup, güney uzantıyı eli böğründe denilen çapraz taşıyıcılar, kuzey uzantıyı ise bursa kemeri biçiminde kemerle birlikte iki ağaç direk taşımaktadır. Direk altında taş alınlık bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GMEEAYK A-2362 11.07.1980-EKTVKK 1801 08.03.2002
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 645    Eklenme Tarihi : 15 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Temmuz 2014 Salı