­ BURMALI CAMİİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

BURMALI CAMİİ - Afyonkarahisar

Kimlik
Adı BURMALI CAMİİ
Envanter No 03.00.0/1.0
Harita No 20k-IV-d 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Burmalı Mahallesi, Burmalı Camii Sokak No: 39
Adres Burmalı Mahallesi, Burmalı Camii Sokak No: 39 Merkez/Afyonkarahisar
Pafta 39
Ada 596
Parsel 15
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 3
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran -
Yapım Tarihi -
Yapan -
Kültür Dönemi
Kitabe Onarım Yazıtı
Vakfiye Onarım Yazıtı
Genel Tanım Burmalı mahallesinde bulunur. Doğu camii sokağı, kuzeyi Burmalı çeşme sokak, güney ve batısı evlerle çevrilidir. Giriş doğudadır. Çift kanatlı oyma ahşap kapı, camiin en önemli özelliğidir. Marsilya kiremit kaplı çatılı, kagir bir camiidir. Minare kuzey doğu köşede bulunur.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu B
Taşıyıcı Yapı A
Üst Yapı A
Dış Yapı B
Süsleme Elemanları B
Rutubet A
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Onarım kitabesine göre 1901 yılında yapılan onarımlardan sonra 1933 yılında toprak dam çinko ile örtülmüş, 1976-77 yılında ise kiremit örtüye çevrilmiştir. İç mekândaki duvarlarda ve direk altlarında 70 cm. yüksekliğindeki formika kaplamalar da bu tarihlerde yapılmıştır. 1889 da elektrik tesisatı yenilendi, boyandı. 1986 da fayans duvar, paladyen kaplama merdivenler yapıldı. Kapının karşısında duv
Ayrıntılı Tanımı DIŞ GÖRÜNÜŞ: Güney ve batısı evlerle çevrilidir. Burmalı Camii Sokağı ile Burmalı Çeşme sokağının kesiştiği köşede bulunur. Marsilya kiremit ile kaplı çatılı, ahşap tavanlı, kâgir bir yapıdır. Giriş doğudadır. Bu cephede üç büyük dikdörtgen ile kuzey cephede üstte iki küçük, bir büyük pencere bulunur. Alta iki küçük pencere ve köşede üçtaş basamakla çıkılan tek kanatlı ahşap kadınlar mahfili kapısı vardır. Pencereler ahşap söveli, demir geçme parmaklıklıdır. Duvarlar su basmana kadar beton serpme, üst kısmı ise sıvalı ve yeşil boyalıdır. Söveleri düz olan ahşap kapının işçiliği kanatlardadır. Yanları, stilize dal motiflerinden oluşan bordür ile çevrelenmiş olup üstte bordürler üçgen şeklini almıştır. Kapının solunda antik iki taş üzerinde, kavuklu iki mezar taşından birinin içten görünüşü burmalı olduğu için camiye bu adın verildiği söylenmektedir. MİNARE: Kuzey-doğu köşede bulunur. Kaidesi düzgün kesme taştan ve duvarla kaynaşmış tuğla gövdeli, taş külahlıdır. Kaide de ki bir silme ile tuğla gövdeye geçilir. Gövdenin alt kısmında ve üstte şerefe altında silindirik birer bilezik bulunur. Şerefe altında geniş aralıklı dizilmiş bir sıra kirpi burnu şeklinde tuğlalar gövdeyi dolanır. Tuğla petek üzerindeki taş külah üstte ve altta boğumludur. Kaidede bir, gövde de iki ışıklık bulunur. İç mekana giriş kapısının karşısına isabet eden yerde ahşap küçük bir kapıdan 60 basamaklı taş merdiven ile minareye çıkılmaktadır. Minare kaidesi üzerinde doğu cephede üç satırlık tamir kitabesine göre, bu camiin H. 1319 (M: 1901) yılında tamir ettirildiği anlaşılmaktadır. İÇ MEKAN: Güney duvarında minber yanında dikdörtgen formlu pencere vardır. Camii iç mekanı na 9 basamaklı mermer merdivenle çıkılır. Yol seviyesinden yüksektedir. Ahşap sütunlar ve tavan, mihrap, kafesler yağlı boya, duvarlar şampanya rengi plastik boyalı duvarlarda sekizgen çerçeveli beyaz zemin üzerine esbab-ı kirâm adlarının siyahla yazıldığı 8 adet levha var. Mihrabın 10, 80 X 7.70 m. ebadında dikdörtgen planlıdır. Alçı mihrabın nişi yuvarlak kemerlidir. Yanlar üç sıra yivli ve iki kademeli sütünceler halinde, bunlar üzerindeki sütüncelerin yivleri ise dışa çıkıntı yapan konsollar üzerindedir. Başlıklar üzerinde ve mihrap nişinin üstüne gelen köşelerde birer rozet motifi bulunur. Mihrabın batısındaki minber ahşaptandır. Tavan üç kısma ayrılmış olup yanlardan içe eğimli hatlarla tavan aynasına geçilir. Aynaların ikisinde ortada ahşap yelpaze kıvrımı şeklinde yuvarlak göbek bulunur. Kuzeyde yer alan kadınlar mahfiline 9 ahşap merdivenle çıkılır. Önü ahşap kafes ile kapatılmıştır. Antrenin duvarları beyaz fayans, taban paledyendir. Güney duvarda bir musluk ve lavabo, kuzey duvarda iki basamaklı seki vardır.
Su YOK
Elektrik VAR
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım Cami
Bugünkü Kullanımı Cami
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı GEEAYK A-1522 09.02.1979, EKTVKBK 3357 21.01.2009
Yayın Dizini Aygen, M.Saadettin; Afyonkarahisar Camileri S.22 Ankara-1973 Yazıcıoğlu,H.Fikri; Afyon Evliyaları ve
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 3847    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı