­ 1 NOLU SU DEPOSU | Kültür Portalı

1 NOLU SU DEPOSU - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Bedrik Mahallesi
Adres Bedrik Mahallesi II. Kavaklı Sokak MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Ömer Ağa (mahalleli)
Yapım Tarihi M.1914 H. 1330
Vakfiye Var
Genel Tanım Hıdırlık eteğinde, şehrin güneybatı kenarında bulunur. Düzgün olmayan beşgen planlı, düzgün kesme taş ve tuğla örgülüdür. İki duvarı evlerle kapatılmıştır. Üst örtü prizmal yapıdadır. Yol seviyesinden aşağıdadır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı, düzgün kesme taş ve tuğla örgülüdür. Üst örtü prizmal şekilde kubbeyi andırır. Kubbe ile dış duvarlar arasında kalan mesafe 2 ile 1.75 metre arasında değişir. İki duvarı açıkta, diğer iki duvarı yapılarla kapatılmıştır. Deponun doğu duvarında 15 Nolu evin ahır ve samanlığı bulunmaktadır. Deponun kapağı bu duvarda olup yerden takriben 2 metre yüksekliktedir. Tuğla sıraları ile örgülü yuvarlak kemer altında eni 0,62m. boyu 0,73 m. ebatlarında saçtan bir kapağı bulunduğu saptanmıştır. Bu kısım şimdi samanlık ve ahırla kapatılmıştır. Kuzey duvarında 17 nolu ev bulunmaktadır. Bu duvarda mermerden oluk şeklindeki su deliği ile dışarıya, zamanında su verildiği anlaşılıyor. Bu kısım evin bir bölüntüsünün duvarı olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık derinliği 3 metreyi geçen deponun üst örtüsünü oluşturan prizmal kısım üzerinde tuğladan dört ışık deliği ortada da bir tane ışık deliği vardır. Batı duvarında; dikdörtgen mermer bir plaka üzerinde iki satır üç bölümden oluşan sülüs yazıt yer alır. 1- Sahibel hayrat kurt na mahzeni Ömer Ağa 2- Üç mahalle halkı bil cümle (Bismi teala) duayı heva indir ane 3- Üstü açıktı hayi ve haşâke indi hükme 4- Yaptı iş bu kahırlı torz metin uzadı heman 5- Sabıka bu havuzdan görmüşdiler hayli zaman 6- Şimdi mapfaz oldu her türlü müfriden ayan 7- Çağrışım gibi her guşe-i mahşerde manefes diye 8- Mimmike beyan tarihin inşasın Mekafa söylerim 9- Hak liva elhamdini etsun bu zata sâ yebah 10- Sali mücerret taki bin üçyüz otuzdu ol zaman 11- Cemaziyel ahir 1330 , 24 (1914)
Orjinal Kullanım Sarnıç
Bugünkü Kullanımı Sarnıç