­ MOPSUESTŞA-MALMISTIRA-PAHRİ MİSİS ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Mopsuestşa-Malmıstıra-Pahri Misis Antik Kenti - Adana

Adı Mopsuestşa-Malmıstıra-Pahri Misis Antik Kenti
Mah. Köy - Mevkii Yakarpınar Beldesi
Adres Yakarpınar Beldesi Yüreğir/ADANA
Diğer Özellikler
Genel Tanım Adana Ceyhan karayolunun yaklaşık 25 km uzağında yer alan antik kent bugün Yakapınar Beldesi sınırları içerisinde kalmaktadır.Kent Ceyhan Nehrine bakan kireç taşı sırt üzerinde bulunmaktadır.Kentin ilk yerleşiminin höyükte olduğu geç dönemlerde ise geniş bir alana yayılığı bilinmektedir.Kent Ceyhan Nehrinin doğu ve batı kenarına yıkan edilmiş olup yoğun yerleşim birimleri kentin batı yakasında olmakla beraber doğu yakasında da yerleşim birimleri bulunmaktadır.Bugün Yakarpınar Beldesinin bir kısmının yerleştiği bu bölgelerde hemen hemen her yerde düşmüş sütun gövdelerini ve taş bloklarını görmek olasıdır.Antik yerleşmenin duvarları ve yapıları şu anda taş elde etmek için özgün yerlerinden alınarak yeni inşaatlarda kullanılmışlardır.Kentin höyük dışındaki yerleşimlerinin Selovkoslar Döneminde bağlamış olup Roma ve Bizans Döneminde de devam etmiştir.Kentte anıtsal yapıların yer aldığı bölgelerde henüz büyük tahribatlar yapılmamış olması büyük bir şans faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu yapılar kentin kuzeyinde yer alan stadion Ceyhan Nehrinin doğusuna bakan ve kentin güneyinde yer alan tiyatro ve kenti doğu batı yönünde bağlayan jüstinyen tarafından onarıldığı bilinen Roma köprüsüdür.
Tescil Kararı 1256
Önerilen Koruma
Görüntülenme Sayısı : 684    Eklenme Tarihi : 09 Nisan 2015 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Nisan 2015 Perşembe