­ KIRKKAPI ÖRENYERİ | Kültür Portalı

Kırkkapı Örenyeri - Adana

Adı Kırkkapı Örenyeri
Mah. Köy - Mevkii Ilıca Köyü
Adres Kozan/ADANA
Diğer Özellikler
Genel Tanım Adana ili Kozan ilçesi Ilıca Köyü Köreken mevkinde halk arasında kırkkapı kilisesi olarak adlandırılan büyük bir kilise yapısı ile bu kilisenin 7 metre güneyinde küçük bir kilise yapısı bulunmaktadır.Kırkkapı örenyeri oalrak adlandırdığımız alanda ayrıca bir adet hereon tipi mezar bunların kuzeyinde eski bir mezarlık bulunmaktadır.Kilisenin kuzey duvarları tamamen yıkılmış olup 22.75 x15.90 ölçülerindedir.Muhtemelen 3 nefli olan kilisenin doğu yönünde bulunan apsisi yıkılmıştır.Hereon tipi olan mezar ise 4.4x4.50 ölçülerinde olup üst yapısı tamamen çökmüş 2 sıra kesme taş örgülü duvarları kalmıştır.Kare planlı hereonun doğusunda bulunan kapısı 80 cm genişliğindedir.
Tescil Kararı
Önerilen Koruma
Görüntülenme Sayısı : 575    Eklenme Tarihi : 03 Haziran 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Haziran 2015 Çarşamba