­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Harita No 16 M II
Mah. Köy - Mevkii Karasoku Mahallesi
Adres Karasoku Mahallesi Kızılay Caddesi No:31
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz üç katlı yığma karkas yapım tekniğinde kagir ve ahşap elemanlardan inşa edilmiştir. Taşınmazda zemin katta bulunan ahşap merdivenle, yapının ara ve üst katlarına çıkılmaktadır. Zemin katta ahşap merdiven sahanlığından ara katın sofasına, bu mahalden iki adet mahale ve çift kanatlı ahşap kapı ile yan cephede bulunana balkon çıkmasına ulaşılmaktadır. Ara katta zemin kat tavanı kirişleri cephede devam ettirilerek cephe uzunluğunca ahşap çıkma oluşturulmuştur. Ara kat sofasından döner merdivenle üst kat sofasına çıkılmakta, ara katın yan cephesinde ara kat tavanı hatıl ve kirişleri cephede devam ettirilerek alt kat balkon çıkması üzerinde ahşap payandalara oturan ahşap çıkma ve sofadan çift kanatlı ahşap kapı ile ulaşılan metal işleme korkuluklu açık balkon çıkması oluşturulmuştur. Üst katın ana caddeye bakan mahallinde ara kat çıkması devam ettirilmiş yine bu mahalden çift kanatlı ahşap giriş kapısı ile ulaşılan profilli süsleme desenli çelik kirişlere oturan metal işleme korkuluklu altı lambri kaplamalı açık balkon çıkmasına çıkılmaktadır. Yapının açık ve kapalı çıkmalarında kagir elemanların yanısıra konsol çelik putrellerin kullanıldığı gözlenmektedir. Cephelerde yapının ana caddeye bakan zemin kat duvar köşelerinde profilli süsleme desenli üst başlıklı daire kesitli taş sütunlar, bağdadi tekniğinde sıvalı iç bükey kesitli saçak çıkmalar metal işlemeli korkuluk ve balkon altı kirişleri, ahşap payandalara oturan çıkma, metal parmaklıklı ahşap pencereler yapının özgün unsurlarıdır. Yapıya oluklu sac üst örtülü sundurma tarzında ilave yapı yapıldığı gözlenmektedir (teras katında). Döşeme kaplamalarının çağdaş elemanlarla yenilendiği, zemin katın tadilat yapılarak ticaret fonksiyonu olarak kullanıldığı, üst katın ise bazı mahallerinde değişiklikler yapıldığı gözlenmektedir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı mevcuttur ve iyi durumdadır. Zemin katı ticaret, üst katlar da depolama amaçlı kullanılmaktadır.