­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Harita No 17 M III
Mah. Köy - Mevkii Kuruköprü Mahallesi
Adres Kuruköprü Mahallesi 3 Sokak No:10 Seyhan/ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz iki katlı yığma-karkas yapım tekniğiyle kagir ve ahşap elemanlardan inşa edilmiştir. Zemin kat ahşap batıllı kagir örgü duvar tekniğinde inşa edilmiş, üst kat ahşap iskelet sistem bu taşıyıcı kagir duvarlara oturmaktadır. Yapı iç sofalı plan şemasına sahiptir. Yapının üst kat tavanı toprak dolgulu teras çatı tekniğinde inşa edilmiş çatı silme kotu altında ahşap payandalara oturan kiremit üst örtülü saçak çıkmalar oluşturulmuştur. Yapının ön cephesinde cephe uzunluğunca ahşap saçak altı eğik payandalara desteklenerek saçak yüzeyleri ahşap lambri tarzında kaplama yapılmıştır. Yan cephelerde profilli destek üzerine oturan köşe, alınlık ve alt yüzeyleri ahşap kaplamalı gönye çıkmalar oluşturulmuş, ön cephede ise sofa etrafında bulunan mahallerde zemin kat tavam hatıl ve kirişleri cephede devam ettirilerek alınlık, köşe ve çıkma alt yüzeyleri ahşap lambri kaplamalı iç kavisli simetrik iki adet ahşap çıkma oluşturulmuştur. Oluşturulan bu ahşap çıkma arasında gömme, açık balkon çıkması yerleştirilmiştir. Metal işleme korkuluklu alt yüzeyleri payanda yüksekliğince ahşap lambri kaplama yapılan balkon çıkması ahşap çıkma derinliğini aşarak oval bir plan anlayışında inşa edilmiştir. Yapıya kemerli ahşap çift kanatlı bir giriş kapısıyla girilmektedir. Hayat mahallinden ahşap merdivenle yapının sofasına çıkılmaktadır. Sofa iç avlu ve sokağa cepheli olup, yan cephelerde mahallere açılmaktadır. Yapının sofa mahalli ahşap kolonlar, kemerli bir anlayış içinde ahşap camekan elemanlarla kapatılmıştır. Cephelerde saçak çıkmalan, profilli desteğe oturan ahşap lambri kaplamalı açık ve kapalı çıkmalar, iç avlu kullanımı, bindirme tuğla örgü silme detaylan, yöresel doluluk-boşluk oranlanna uygun ahşap kepenkli pencereleri, kemerli, kemer boşluğu metal süsleme parmaklıklı, çift kanatlı ahşap avlu ve giriş kapılan özgün unsurlandır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı günümüze ulaşamamıştır. Yerine iki katlı ve niteliksiz bir betonarme yapı inşa edilmiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 873    Eklenme Tarihi : 23 Aralık 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Aralık 2014 Salı