­ SUR DUVARI | Kültür Portalı

Sur Duvarı - Adana

Mah. Köy - Mevkii Tepebağ Mahallesi
Adres Tepebağ Mahallesi 32 sokak Seyhan
Yapım Tarihi MS. IV.yy
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım Kireç harçla birleştirilmiş moloz taş dolgu ve pişmiş toprak tuğla kaplama yapılmış sur duvarı ve burç kalıntısı.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kireç harçlı,pişmiş toprak tuğla kaplamalı,moloz taş örgülü sur duvarı ve burç kalıntısı.Çıkmaz sokak tarafında yer alan sur kalıntısı 160 cm uzunluğundadır.Mevcut sokağın açılımı sırasında duvar ikiye bölünmüş,doğuda sadece 55 cm lik bir kısmı izlenebilmektedir.Surun güney tarafına bitişik olarak yapılmış ve şu anda yıkılmış betonarme yapının içinden geçilerek arka tarafta yer alan burç kalıntısına ulaşılmaktadır.Tamamiyle yıkılmış yapıların arasında kalan burç kalıntısı oldukça kötü durumdadır.Üst tarafa çıkan basamaklarının tamamı sökülmüş,burç içinde 280 cm derinliğinde bir oyuk açılarak tahribat yaplmıştır.Batı yönünde yer alan betonarme evin içinden geçilerek burç kalıntısını üst tarafına çıkıldığında orijinal üst örtünün bir bölümünü halen korunduğu görülmüştür.Orijinal üst döşeme,iri çakıl taşlarının birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Orjinal Kullanım Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı A22

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 821    Eklenme Tarihi : 27 Ekim 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Ekim 2014 Salı