­ KOCAVELİLER HANI | Kültür Portalı

Kocaveliler Hanı - Adana

Adı Kocaveliler Hanı
Mah. Köy - Mevkii Kocaveliler Köyü
Adres Kocaveliler Köyü Karaisalı / ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ana yapı,yerel taş malzeme olan kayra taşından,kireç harç kullanılarak,inşa edilmiştir.Kare planlı yapının kuzey yönündeki 5.10m yüksekliğindeki bölümünde kaplama izleri belirgindir.Yapı 2 katlı olmasına karşı üst kat tamamen yok olmuştur.Duvar örgüsünde temel seviyesinde tuşla malzeme kullanılmıştır.Tarihi ipekyolu güzergahındaki hanlardan biridir.Kocaveliler köyü mezarlığı içinde yer alan hanın kaplama taşları mezar taşı olarak kullanılmıştır.Kuzeydeki duvarda orijinal olmadığını düşündüğümüz bir açıklık vardır.Yüzeydeki duvar izleri takip edildiğinde yapının batı bölümünde çeşitli bölümleri olduğu tespit edilmiştir.