­ ÇEŞME | Kültür Portalı

Çeşme - Adana

Adı Çeşme
Mah. Köy - Mevkii Kütüklü Köyü
Adres Kütüklü Köyü Yüreğir/ADANA
Vakfiye
Genel Tanım Cabbar Dede ziyaret yerinde bulunan kesme artı kaba yonu taş kullanılarak yığma yapım tekniğiyle yapılmış çeşme yapısı
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cabbar Dede ziyaret yerinde bulunan çeşme kesme artı kaba yonu taştan yığma yapım tekniğinde yapılmıştır.Haznesi basık tonozlu bir yapıya sahiptir.Yüzeyleri kireç harcıyla kaplanmıştır.Taşınmazın aynı cephe üzerinde 3 bölüm çeşmesi vardır.Çeşmeye ait bazı mimari parçaların bir bölümünün yere düştüğü çeşmenin etrafında yaklaşık 1 1,5 metre genişlikte kazı yapılmış olduğu tespit edilmiştir.Söz konusu yapıya ait olduğu söylenilen mermerden kitabe köy caminin giriş kapısının üzerinde bulunmaktadır.Çeşmenin doğu yönünde bir destek duvarının sonradan eklendiği görülmektedir.Çeşme şu anda işlev görmemektedir.