­

Mersin'de Gezilecek En Güzel Yerler

Enfes doğası, tarihi mekanları ve güzel iklimi ile önemli bir kültür ve turizm merkezi olan Mersin'e gittiğinizde görmeniz gereken en güzel yerleri sizin için derledik.

1- Kızkalesi (Deniz Kalesi)

Mahallenin adını aldığı ve Deniz Kalesi olarak da anılan Kızkalesi, mahalle sahilindeki küçük bir adacığın üzerinde kurulmuştur. Kıyıya uzaklığı bulunduğunuz yere göre değişmekle birlikte ortalama 600 m kadardır. Burada bulunan bir yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğunu öğreniyoruz.

2- Soli Pompeipolis

M.Ö. 6. yüzyıl ortalarından başlayan ve Büyük İskender’e kadar süren Anadolu’daki Pers egemenliği Soli için de geçerlidir. Ancak M.Ö. 5. yüzyılda kentte sikke basılması kentin bir ölçüde özerkliğini koruduğunu yansıtır.

3- Adamkayalar

Onbir ayrı çerçeve içerisinde yer alan Adamkayalar kabartmalarının yamaçtaki kompozisyonları içerisinde en sık yinelenen figürler, dört ölü ziyafeti sahnesine ait olanlardır. Bu sahnelerde ölüler ya yalnız ya da eşleri ve oğulları ile beraber gösterilmişlerdir. Adamkayalar kabartmalarında ölülerin oğulları ve ayrıca iki erkek kabartması, asker olarak işlenmiştir.

4- Pityussa (Dana) Adası

Pityussa (Dana) Adası,Aphrodisias’ın kuzeydoğusunda, Güvercin Adası’nın güneybatısında yer alan büyük bir ada üzerindeki yerleşimdir. Aphrodisias ile birlikte kurulan kent, Roma Dönemi’nde bağımsız bir kent Pityussa olmuştur.

5- Mersin Arkeoloji Müzesi

Müzeye gelen ziyaretçiler, giriş katında bulunan zaman tünelinde tarihe bir yolculuk yaparak, kronolojik sergi salonunda uygarlıkların her alanda nasıl gelişip neler yapabildiklerini izleyecek, ölü kültü alanında kültürlerde ölü gömme geleneklerini, etnografik salonda insanlarımızın geçmişten günümüze kullandığı etnografik eserlerin yanında Yumuktepe Höyüğü yakınında bulunan Huğ Evinin replikasını görecektir.

6- Nusrat Mayın Gemisi

Birinci Dünya Savaşı'nda önemli rolü bulunan Nusrat Mayın Gemisi, Mersin'den Tarsus'a 3 parçaya ayrılarak getirilmiştir. 8 kişilik uzman heyet Çanakkale'deki maketini inceleyip tüm kaynakları araştırarak  orijinale en yakın şeklini yapmışlardır.

7- Uzuncaburç

Hellenistik Dönem’de merkezi Uzuncaburç’un 4 km doğusundaki Olba Territoriumu’nun ibadet yeri olan bugünkü Uzuncaburç yerleşim yeri, Roma Dönemi’nde, 72 yılında İmparator Vespesianus zamanında Olba’dan ayrılarak Diokaesareia (Tanrı-İmparator Kenti) adıyla özerk, kendi adına para basan kent durumuna gelmiştir. Bizans Dönemi’nin ardından Türkler buraya şehrin sembolü olan yüksek burcun (Hellenistik Kule’nin) ismini vererek “Uzuncaburç” demişlerdir.

8- Mamure Kalesi

Akdeniz kıyı şeridinde, günümüze kadar ulaşabilmiş Türk kalelerinden birisidir. Yüksek kayalıklar ve düzlükler üzerine kurulmuş olan Mamure Kalesi birçok Anadolu kalesi gibi antik temeller üzerine inşa edilmiştir.

9- Alahan Manastırı

Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" diye anlattığı Alahan Manastırı, Mersin-Karaman karayolu üzerinde, Mut'un 20 km kuzeyinde, Geçimli köyü civarındadır. 1300 m yükseklikte ve Göksu Vadisine bakan dik bir yamaca oturtulmuştur.

10- Eshab-ı Kehf

Kuran-ı Kerim'de Kehf Suresinde sözü edilen bu mağara Müslüman ve Hıristiyanlarca kutsal sayılır. Mağaraya 15 - 20 merdivenle inilir. Mağaranın içinde 3 tünel mevcuttur. Eshab-ı Kehf Mağarasının yanına Osmanlı Padişahı Abdulaziz tarafından 1873 yılında bir mescit yaptırılmıştır.

Mersin'de gezilecek yerler tabii bunlarla sınırlı değil. Vakit bulursanız Aya Thekla Manastırı, Namrun Kalesi, Softa Kalesi, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, İbrahim Paşa Tabyaları'nı da görmeden Mersin'den ayrılmayın :)