­

Coğrafi İşaret: İnegöl Köfte

Tescil No: 78

Kullanım Biçimi: Markalama

İnegöl Köfte, pişmemiş köfte hamurunun kalıplarla şekil verildikten sonra soğutulmak veya dondurulmak suretiyle hazırlanan üründür.

Kasaplık hayvan gövde etlerinin, tercihen kasaplık dana gövde etleri ve kasaplık koyun gövde etlerinden kasaplık kuzu gövde etlerinin kemik, tendo fasia, kıkırdak ve lenf yumrusu, sinir ve gerektiğinde yağları ayıklandıktan sonra yemeklik tuz ilave edilmesi, çekilmesi ve homojen hale gelinceye kadar karıştırıldıktan sonra tekrar çekilmesi veya gerektiğinde bu tekrar çekilme işleminin soğukta en çok 18 saat dinlendirildikten sonra yapılmasıyla elde edilen karışımdır.

Katkı maddesi, lezzet ve çeşni verici madde olarak ekmek ( veya galeta unu), tuz, kuru soğan ve sodyum bikarbonat dışında hiçbir şey kullanılamaz.

İnegöl köfte en çok 2 cm kalınlığında, aynı şekil ve büyüklükte olmalıdır. Bütün halde, birbirine ve/veya kutu iç yüzeyine yapışmamış olmalı, dondurulmuş yüzeyinde buz kristalleri oluşmamalı, yüzeyinde boşluk ve çatlak olmamalıdır. Etin doğal pembe renginden kahverengine kadar değişen tonlarda olmalı, kararmış olmamalıdır.

Pişirilmeden önce ve sonra, kendine has tat, kokuda olmalı, yabancı tat ve küf kokusu bulunmamalı, kokuşmuş olmamalıdır.

Hazırlanan köfteler kömür ateşinde pişirilmelidir. Gıda güvenliği açısından, pişirme işlemi sırasında köftelerin merkezdeki sıcaklığının 70-72 dereceye uluşması gereklidir. Pişirilmiş İnegöl köfte elastiki kıvamda, homojen yapıda olmalıdır. Gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ