­

Coğrafi İşaret: Aydın İnciri

Tescil No: 90

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Aydın İnciri ibareli aşağıda tanımlanan logo ve menşe adı amblemi, üretici firmanın ticari unvanı ve adresi veya kısa adı ve adresi veya tescilli markası, parti no ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aydın İnciri ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aydın İnciri, Ficus carica (Anadolu inciri) Sarılop çeşidi, kurutmalık olarak değerlendirilen incirdir. Düzgün yapılı ve iri boyutlu, içi yoğun ballı ve kıvamlı bir görüntüde, ağızda kendine has yoğun bir aroma bırakan ve tatlı kokuludur.

Aydın İnciri üretimi yapılan coğrafi sınırda kışlar ılık, yazlar sıcak ve kuraktır. Aydın İncirinin ayırt edici özelliklerini etkileyen önemli faktörlerden birisi de olgunlaşma ve kurutma döneminde esen hakim rüzgarlardır.

Binlerce yıldır coğrafi sınırda yetiştirilmekte olan Aydın İncirinin hasadı ve kurutulması,asırlardır geleneksel yöntemlerle yapılır. Aydın İncirinin yetiştiriciliği için arazi hazırlama, budama, ilekleme tecrübe ve uzmanlık isteyen işlerdir. Arazi işleme sırasında kullanılan makinelerin seçimi, budamanın meyve kalitesi ve meyve verimine etkileri göz önünde tutularak yapılması gerekir. Döllenme, Aydın İnciri için son derece önemlidir. Hasat işlemleri de çok itina gerektirir. Ağaçların altından fazla bekletilmeden buruk incirlerin toplanması, kerevitlere taşınması sırasında meyvelerin üst üste gelip, birbirlerinin kalitelerini bozmaması gerekir. Bölge halkı küçük yaşta incir yetiştirme inceliklerini öğrenir ve yeni nesillere aktarmaya devam eder. Bu şekilde çocukluktan bilgilenen, sürekli aileleriyle incirin yetiştirilmesi, hasadı ve kurutulması işlemlerinde görev alan çocuklar geleceğin tecrübeli personeli ve uzman üreticileri olur.