­

Coğrafi İşaret: Amasya Yağlısı

Kullanım Biçimi:

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Amasya Yağlısı ibareli logo  ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Amasya Yağlısı ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Amasya Yağlısı; buğday unu, su, tuz ve kuru maya ile hazırlanan hamurun arasına ayçiçek yağı, ceviz içi ve haşhaş tohumu ile hazırlanan iç harç koyulup sac ocakta pişirilmesiyle elde edilen unlu mamuldür.

Mayasız da üretilebilir. Ancak bu durumda hamuruna, maya yerine ayçiçek yağı konur. Amasya Yağlısı, yaklaşık 40 cm çapında, daire şeklinde olup kat kat görünüme sahiptir.

Amasya Yağlısının geçmişi eskiye dayanır. Düğün, sünnet, bayram, cenaze gibi özel günlerde ikram edilir. Amasya ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.