­

Coğrafi İşaret: Amasya Çöreği

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Amasya Çöreği ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Amasya Çöreği ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Amasya Çöreği; buğday unu, tereyağı, ceviz içi, tuz ve maya olarak kullanılan nohut suyundan elde edilen hamur ile üretilir. Üzeri çizilip 15 dakika pişirildikten sonra üzerine sıvıyağ, beyaz şeker ve yumurta sarısı karışımı sürülüp 20 dakika daha pişirilir. Avuç içi büyüklüğünde ve yarım daire şeklindedir.

Amasya mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan Amasya Çöreğinin geçmişi eskiye dayanır. Üretiminde maya olarak kırılmış nohut ile hazırlanan nohut suyunun kullanılması ve pişirme işleminin iki aşamalı olması, ayırt edici özelliklerini kazanmasını sağlar. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.