Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

4 5 ÖNSÖZ Muğla güneş, deniz, kum üçgeninde gerçekleşen kıyı turizminin yanında bir çok antik uygarlığın eserleri ile dolu zengin kültür mirasıyla, doğası, iklimi ve nice özellikleri ile çok önemli bir potansiyele sahiptir. İlimiz, 1484 km. kıyı uzunluğunun çevrelediği coğrafyada her türden yüksek kaliteli konaklama tesisleri, seyahat acentaları, marina ve yatları ve turizmle ilişkili tüm diğer sektörleri ile ziyarete gelen yılda ortalama 3 milyondan fazla yabancı, yaklaşık 4 milyon da yerli turisti en iyi şekilde ağırlamaktadır. Doğal ve tarihi değerleri ile turizm altyapısı İlimizde paragliding, rafting, dalış, yelken, kitesurf, surf, kano, dağ bisikleti, jeep safari, atlı safari, bisiklet, yürüyüş, termal turizm gibi çeşitli faaliyetlerinin yapılmasına, tatil bölgelerine yakın mesafedeki kırsal alanların turizme entegrasyonununa, turizmin 12 aya yayılmasına olanak sağlamaktadır. Turizm Sektörünün yıllık değil, yıllarca hatta 40 yıl, 50 yıl ötesini görerek, sürdürülebilir faaliyetlerle doğayı, kültürel değerlerimizi koruyarak planlama yapması büyük önem taşımaktadır. Dünya turizmindeki yeni eğilimler arasında önemli yeri olan Gastronomi Turizmi de İnsanları farklı, değişik tatları aramaya yöneltmektedir. Geleleneksel misafirperverliğimiz, kültürümüz, doğal ürünlerimizin buluştuğu Muğla Mutfağı gastronomi turizmine son derece elverişlidir. Dünyaca ünlü çam balı, bademi, balığı, deniz ürünleri zeytini, zeytinyağı, mantarı ve muhteşem ot çeşitliliği ile son derece leziz ve sağlıklıdır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan geleneksel tatlarımızın gelecek kuşaklara aktarılmasına ve İlimizin tanıtımına faydalı olacağına inandığım bu kitabı kaleme alan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze ve kitabın yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. PREFACE Mugla is a province that has a great potential with its cultural heritage of many antique civilizations, its nature, climate and more as well as its coastal tourism of sun, sea and sand . Having 1484 km of coastal length, our province, Mugla has many kinds of high quality accommodation facilities, travel agencies, marinas, yachts and other tourism-related sectors. Mugla welcomes more than 3 million foreign and about 4 million domestic visitors annually . Thanks to both natural and historical value and tourism background of the province, lots of activities like paragliding, rafting, sailing, surfing, kayaking, mountain biking, jeep safari, horse safari, biking, hiking and thermal tourism can be practised. Also integrating rural areas around holiday destinations to tourism makes it possible to spread tourism into 12 months. It is crucial for the tourism sector to predict at least 40, 50 years forward and do the planning with sustainable operations which will help protect our cultural values too. Gastronomic tourism is among the new trends in world tourism and it gets people to look for different tastes. Mugla cuisine where our natural products meet one another is very convenient for gastronomic tourism. Our world- famous foods such as pine honey, almond, fish and other sea food, olives, olive oil, mushrooms and great range of herbs are highly delicious and healthy. I believe that this book will help us transfer our traditional cuisine to other generations and to promote our province to others. I would like to thank to provincial directorate of culture and tourism and to everyone who contributed to publishing of this book. Amir ÇİÇEK Muğla Valisi Governer of Mugla

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2