­ KIZLAR KAYASI EFSANESİ | Kültür Portalı

Kızlar Kayası Efsanesi - Yozgat

Efsaneler

Yozgat Çekerek İlçesi'nde bulunan "Kızlar Kayası" ile ilgili çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Çekerek'ten Zile'ye giderken Çekerek Irmağı'nın yanında Cenevizler Dönemi'nde yapılmış yüksek ve sivri bir kayanın üzerinden ırmak yönüne doğru ve toprak altında yaklaşık iki yüz merdivenle inilen bir kaya vardır.

Söylentiye göre; kayanın doğusundaki yüksek tepeye yerleşenler ırmaktan su almak için bu merdivenleri yapmışlardır. Bir Rum Beyi’nin hasta kızı için bu merdivenleri yaptırdığı da rivayet edilmektedir.

Bir başka rivayete göre ise; Keşişin birinin çok güzel bir kızı varmış. İki genç de bu kızla evlenmek istemiş, Ancak Keşişin ise kızını her iki gence de vermek gibi bir niyeti yokmuş. Keşiş gençlerden birine bu yüksek kayadan girilerek merdivenlerle Çekerek Irmağı’nın karşı tarafına geçilecek bir yol yapmasını istemiş. Öteki gençten ise, ırmağın üzerinden geçmek için bir köprü yapmasını istemiş. Kim denileni önce yaparsa kızını ona vereceğini söylemiş. İki gençten biri köprüyü, diğeri merdivenli geçit tünelini yapmış ancak birbirlerinin işlerinin gidişatından haberdar değillermiş.

Keşiş köprüyü yapan gence ötekinin daha önce bitirdiğini kızı ona vereceğini söylemiş. Bunu duyan genç kendini öldürmüş. (Kızlar Kayasından 500 metre aşağıda gencin yaptığı köprünün ayakları mevcuttur.) Keşiş daha sonra kayayı oyan gence de, kızını köprüyü yapan genç önce bitirdiği için ona verdiğini söylemiş. Bunun üzerine kayayı oyan genç de kendisini yüksek kayalardan aşağı atarak öldürmüş.

Görüntülenme Sayısı : 23645    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2020 Salı