­ KERKENES DAĞI EFSANESİ | Kültür Portalı

Kerkenes Dağı Efsanesi - Yozgat

Efsaneler

Sorgun İlçesi Şahmuratlı Köyü'nde bulunan Kerkenes Harabeleri ile ilgili anlatılan Kerkenes Dağı Efsanesi'ne göre; Melik Acem, Keykubat'ın oğlu Keykavus Acem toplumundandır. Keykavus Süleyman Peygamberden çalışkan, yiğit insanlar ister. "Benim yidimde bulunsunlar onlara şehir yaptıracağım" diye istekte bulunur. Süleyman (A.S.) da istediği insanlardan Keykavus'un emrine verir.

Rüstem Destan Subaşılık görevi yürütmektedir. Keykavus'un Siyaveş isminde bir oğlu olur. Oğlunu da Rüstem Destan'ın emrine verir, iyi yetişmesi ve askerlik bilgisinin artırılması için onun yanında bulunmasını ister. Şehrin inşasına uzun ve yorucu çalışmalar sonucunda 7 fersah (5 km.) o şehrin etrafına da 4 kat metin boru yapılır, şehrin inşası tamamladıktan sonra insanlar gelip şehre yerleşirler ve şehrin ismini de 'Kerkenes' koyarlar.

Şehrin güvenliğini sağlamak için belli bir grup nöbetçiler görevlendirilir. Ama deprem neticesinde Kerkenes Şehri yıkılır, insanlar şehrin yerle bir olmasını engelleyemezler. Bunun üzerine Keykavus güvenliği sağlamakta görevli bulunan nöbetçileri ve diğer ilgilileri öldürtür. Neticede şehir viran olur.

Görüntülenme Sayısı : 7641    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2020 Salı