­ KEÇİ KALESİ EFSANESİ | Kültür Portalı

Keçi Kalesi Efsanesi - Yozgat

Efsaneler

Yozgat ili, Yerköy İlçesi'ne bağlı Aşağı Eğerci Köyü sınırları içinde bir kale vardır. Müslümanların Büyük Kızılkale ve Küçükkızılkale köylerinde yaşadığı dönemlerde bu kalede yabancılar yaşamaktadır. Başlarında da Şampas Pir adında bir firavun bulunmaktadır.

Müslümanlar, Keçi Kalesi'ni almak için çalışmalar yaparlar. Bir defasında bin kadar keçinin boynuzlarına mum takarak geceleyin bu mumları yakıp keçileri kaleye doğru sürerler. Şampas Pir ve askerleri bu durum karşısında şaşkına dönerler. Müslümanlar bir taraftan keçileri sürerken, diğer taraftan kendileri de ateş ederek kaleye doğru ilerlerler. Yüksek olan kaleden ateş eden yabancılar, gece olduğu için hedeflerine isabet ettiremezler. Neler olduğunu anlayamazlar ve çok korkarlar.

Müslümanlar kaleyi fethederler. Bu olayda keçiler kullanıldığı için kaleye “Keçi Kalesi” adı verilir.

Görüntülenme Sayısı : 15178    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2020 Salı