­ YOZGAT''DA YORGANCILIK | Kültür Portalı

Yozgat''da Yorgancılık - Yozgat

El Sanatları

Geleneksel yöntemlerle; usta-çırak ilişkisiyle sürdürülen yorgancılık, hazıra ilginin artmasıyla zaman içerisinde azalmıştır. Yozgat Merkez’de şu an için az sayıda yorgancı mevcuttur. Yorgan yapımında genellikle koyundan elde edilen yün tercih edilir. Seçilen yün, yumuşaması için önce biraz güneşlendirilir. Herhangi bir temizlik malzemesi kullanılmadan hatta mümkünse dere suyu ile yıkanır. Çift kişilik yorganda 4- 4,5 kg; tek kişilikte 3-3,5 kg; saten (çeyizlik) yorganlarda ise 3,5 ile 4,5 kg yün kullanılır.

Yorganda kullanılacak malzeme, yorganın kullanım amacına göre değişir. Gündelik yorganlarda dokuması yumuşak olan pamuklu beyaz kumaşlar kullanılır. Çeyizliklerde ise kişinin seçtiği renkte satenler kullanılır. Renge uyacak motifler ustaların “kalıp kataloğu”ndan seçilir. Motifler mukavvadan saten üzerine tek tek çizilir. Model ne kadar ağırlaşırsa fiyatı ona göre yükselir. Saten yorganlarda satenle yün arasına elyaf koyulur. Böylece yün, yorganın dışına çıkmaz.

Yorganın dikim aşamasında ustanın orta parmağında etrafı bezle sarılmış demir yüzük bulunur. Usta, parmağının yarısına kadar taktığı bu yüzükle iğneyi iter. Yün yorganlar kullanım sıklığına göre havalandırılır, güvelenmemesi için naftalinlenir. Bir yün yorgan temiz kullanılmışsa, yaklaşık yirmi yıl boyunca yıkanmaya gerek duymaz. Malzemesinin doğal oluşu, sıcağı dışarıya, soğuğu içeriye vermediği; ayrıca insan vücudundaki negatif elektriği aldığı için yün yorganlar halen tercih edilmektedir.

Kaynak Kişi: Yozgat, Merkez, Musa GÖZÜYAŞLI,48.

Görüntülenme Sayısı : 4328    Eklenme Tarihi : 10 Mart 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Temmuz 2020 Çarşamba