­ KESME VE SAKSILI SÜS BİTKİLERİ | Kültür Portalı

Kesme ve Saksılı Süs Bitkileri - Yalova

Yalova’da süs bitkileri üreticiliği, Türkiye üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştirilmektedir. Süs bitkileri önceleri aile bireylerine iş yaratan küçük aile işletmeleri iken, günümüzde entegre tarım işletmeleri haline dönüşerek Yalova İli’nin önemli bir gelir kaynağı durumuna gelmiştir. “Çiçek Kenti Yalova” Gelenekselleşen Süs Bitkileri Fuarları ve Türkiye’de ilk Süs Bitkileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmalarının başlamasıyla süs bitkileri alanında önemini daha da artırmıştır. 1994 yılında üreticilerinin bir araya gelerek kurmuş oldukları Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği (SASBÜD) faaliyetleriyle Yalova’nın sosyal ekonomik ve kültürel yapısına önemli katkılar sağlamaktadır. SASBÜD üyesi işletmelerde mevsimine göre değişken 1000 kişi çalışmaktadır. İç mekan, dış mekan, mevsimlik, soğanlı-yumrulu v.b çok çeşitli bitki üretimi yapılmaktadır. Ayrıca ilimizde kesme çiçekçilik üzerine kurulmuş olan iki kooperatifile aile işletmeleri halinde köylerde üretilen çiçekler haftanın belirli günlerinde kurulan mezat noktalarına gönderilerek iç pazara sunulmaktadır.. Her yıl çiçek üretim miktarlarının artışına paralel kalite ve çeşit oranı ve ihracat satışları artış göstermektedir. İlimizde 42 çiçek üreticisinin bir araya gelerek GARDEN A.Ş ismiyle kurmuş oldukları şirket vasıtasıyla , Tigem arazisi olarak bilinen arazileri 49 yıllığına kiralamak suretiyle örnek teşkil edecek bir birliktelik meydana getirilmiştir. Bu güç birliği ile bir araya gelen üreticiler hem üretimde kaliteyi yakalama hem teşhir , tanzim hem de iç ve dış pazara mal vermekte daha etkin hale gelinmiştir.
Görüntülenme Sayısı : 5171    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Mayıs 2017 Cuma