­ KAYA BLOĞU | Kültür Portalı

Kaya Bloğu - Yalova

Adı Kaya Bloğu
Mah. Köy - Mevkii Soğuksu
Adres Altınova
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Soğuksu(Ayazma) köyünün yaklaşık 3 km. güneyinde İznik- Hersek Köyü arasında Yalak dere Vadisi boyunca uzanan Antik yol güzergahındadır. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tecilli Çobankale’nin yaklaşık 1 km güneyinde bulunan kaya Yalakdere’nin doğu kıyısında yer almaktadır. Kaya bloğu derenin kuzey kıyısında köy yoluna yaklaşık 50 m. mesafededir. Doğal aşınma nedeniyle ilginç bir şekil almış-Kaya üzerinde dere yatağındaki bölümde 2 adet yaklaşık 0.30m. çapında delik tespit edilmiştir. Kayanın dereye doğru kademe yapan güney bölümünde de bir yapı temelini andıran, içi su dolmuş vaziyetteki yaklaşık 2x2m. ebadında aşındırılmış bir yüzeye rastlanılmıştır. Gerek deliklerin gerekse aşındırılmış bölümlerin insan eliyle yapıldığı açıktır. Ağaç dikmelerin geçtiği yuvalar olduğunu düşündüğümüz simetrik deliklerin ahşap çark sisteminin bir parçası olabileceği düşünülmektedir. Çok yakınında köylüler tarafından şifalı olduğuna inanılan iyi su kaynağının bulunduğu da dikkate alındığında kayanın bir su alma yapısının veya bir değirmenin parçası olduğu izlenimi edinilmiştir. Kullanım amacı tam olarak anlaşılmamasına karşın insan eliyle şekillendirildiği belli olan kaya için tarihlendirme yapılamamaktadır.
Tescil Kararı B.K.T.V.K.K.’nun 14.05.2005 gün 556 sayılı kararı