­ İPEK BÖCEĞİ KOZA İŞLEMESİ | Kültür Portalı

İpek Böceği Koza İşlemesi - Yalova

El Sanatları

Osmanlı Dönemi'nde halkın rahatlıkla uyguladığı bir sanat olan Koza Levhaları günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatların tekrar öğretilerek geleceğe kazandırılması kararıyla bu konuda yeterli donanım ve bilgi sahibi sanatçılar tarafından öğretilmektedir. Eski zamanlarda ipek kumaşlar ve ipek kadifelerle birlikte kullanılan kozalar evlerin en güzel köşelerinde; bir aile fotoğrafının etrafında yada askere giden nişanlısının resmini süslemiştir. Bir dönem  aile bütçesine katkı sağlamış;bBir teneke yağ karşılı bir koza levhası yapılmış yada gelinlik kızlar tarafından çeyizlere kendi elleri ve duygularıyla nakşedilmiştir.

Günümüzde ise aksesuardan, ev mefruşatına, giyimden sanatsal ürünlere her yerde karşımıza çıkmaktadır. Yalova'da bundan 15 yıl öncesine kadar ipek böceği yetiştirmesi yapılırken günümüzde ise bir proje kapsamında tekrar canlandırılma çalışmaları başlamıştır. Koza işlemesi kursu da Yalova İl Kültür Turizm  Müdürlüğünün desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı kurs olarak ilk defa olarak açılmış olup, sergisi de yapılmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 3166    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Kasım 2020 Cuma