­ AĞAÇ-AHŞAP İŞÇİLİĞİ / TEKNE YAPIMI | Kültür Portalı

Ağaç-Ahşap İşçiliği / Tekne Yapımı - Yalova

YALOVA’DA TEKNE YAPIMCILIĞI

Ağaç, insanoğlunun varoluşundan itibaren günlük hayatına çok farklı şekillerde girmiş doğa dostu, çevreyle uyumlu doğal bir malzemedir. Çok farklı alanda kullanılması ağacın uygarlıklar açısından çok önemlidir. Hayatın birçok noktasında yer alan ağaçtan elde edilen ürünler arasında gemiler, tekneler, kayıkla gibi su üstü taşıtları bulunmaktadır.

Tekne yapımcılığı denizi ve ormanı birleştiren son derece orijinal bir meslek ve kadim bir sanattır.Türkler, Orta Asya’da yaşarken dahi nehir ve göl gibi iç sularda denizcilik faaliyetleri yürüttükleri çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Ancak Türk denizciliğinin gerçek manada ortaya çıkması Anadolu’ya gelmeleri ile başlamıştır. Gerek Selçuklular, gerek Beylikler ve gerekse Osmanlılar döneminde askeri, ticari ve ulaşım amacıyla çeşitli tipte gemiler inşa edilmiştir.  Ahşap tekne yapımcılığı günümüzde Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alan bazı merkezlerde az sayıda usta tarafından, geleneksel teknik, yöntem ve malzemelerle devam ettirilmektedir.

Yalova İli, Armutlu İlçesi Fıstıklı Köyü’nde ve Çınarcık İlçe merkezinde yıllardan beri bu işi yapan sadece iki usta kalmıştır.

Kaynak: Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2157    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi