­ YUKARI ANZAF KALESİ | Kültür Portalı

Yukarı Anzaf Kalesi - Van

Adı Yukarı Anzaf Kalesi
Mah. Köy - Mevkii Dereüstü Köyü
Adres Van kent merkezinin yaklaşık olarak 10km kadar kuzeydoğusunda , Van-Özalp karayolu ile İran demiryolunun kesiştiği yerde eski Anzaf Köyü'nün hemen kuzeyinde yer alır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran Urartu Kralı Minua
Yapım Tarihi M.Ö.810-780
Kültür Dönemi Urartu
Vakfiye
Genel Tanım Aşağı Anzaf Kalesi'nin güneyindeki sırt üzerinde kurulmuştur.Urartu Kralı Minua tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Kalenin güneyinde yer alan ve geniş bir alana yayılmış olan aşağı kentin çevresinin de surlarla çevrili olduğu anlaşılmaktadır.Bu alanda bugün Dereüstü Köyü bulunmaktadır.Kale adını bu köyün eski adı olan Anzaf'tan almaktadır.Aşağı yerleşimde henüz bir kazı yapılmamıştır.Kaleyi çevreleyen surlar burçlar ile desteklenmiştir.Bu burçlar aynı zamanda kaleyi erezyona karşıda desteklemektedirler.Surların M.Ö.7.yyda meydana gelen şiddetli bir depremle büyük zarar gördüğü anlaşılmaktadır.Aşağı yerleşmeyi çevreleyen surlara ait kesme taşlar köy yapılarında kullanılmak üzere sökülmüştür.İç kalenin güneyindeki kayalık bir tepeden oluşan en yüksek noktada, ana kaya düzeltilerek ve dolgu yapılarak Haldi Tapınağı inşa edilmiştir.Tapınak kare biçimli köşeleri çıkıntılı ve 13,4*13,4m ölçülerindedir.Tapınak alanına batı ana kayaya oyularak açılan bir geçit ile ulaşılır.Tapınak alanının kuzeyinde ise depo odaları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Ören Yeri
Önerilen Kullanım Ören Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4214    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı