­ VAN KALESİ GALİP PAŞA KÜMBETİ | Kültür Portalı

Van Kalesi Galip Paşa Kümbeti - Van

Adı Van Kalesi Galip Paşa Kümbeti
Mah. Köy - Mevkii
Adres Van Kalesi'nin kuzeydoğusunda, Analı Kız açık hava tapınağının altında, Abdurrahman Gazi Mescidi ve Türbesi'nin hemen bitişiğindedir.
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Van Kalesi'nin kuzeydoğusunda, Analı Kız açık hava tapınağının altında, Abdurrahman Gazi Mescidi ve Türbesi'nin hemen bitişiğindedir. Kümbet Galip Paşa adına yaptırılmıştır.Yapım tarihi 19.yy olarak tahmin edilmektedir.
Yapılan Onarımlar 1982 Vakıflar Genel Müdürlüğü
Ayrıntılı Tanımı Tek katlı, sekizgen gövdeli ve piramidal külahlıdır. Kümbetin içi silindirik yapıdadır. Düzgün kesme taşlarla sade bir biçimde inşa edilmiştir. Doğu cephesinde bulunan girişe birkaç basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır. Girişin karşısında, ve kuzey ile güney cephelerde üç adet mazgal biçiminde pencere bırakılmıştır.
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Bugünkü Kullanımı Anıt Mezar