­ ÇARPANAK ADASI AZİZ JEAN MANASTIRI | Kültür Portalı

Çarpanak Adası Aziz Jean Manastırı - Van

Adı Çarpanak Adası Aziz Jean Manastırı
Mah. Köy - Mevkii Dibekdüzü Köyü
Adres Van Merkez İlçesinin 24km kuzeybatısında bulunan Dibekdüzü (Anavank) Köyü yakınındaki Taşburun yarımadasının 750 m açığında yer alan Çarpanak Adasındadır.
Yapım Tarihi 9.yy
Vakfiye
Genel Tanım Dıştan 9,5m*12,5m ölçülerinde dikdörtgen planlı kilise adanın en alçak ve eğimsiz yerinde inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1462 yılında Etienne Falak ve Psikopos Gregoire tarafından onarılmıştır. 18.yy ortalarında onarılmış ve Psikopos Karapet tarafından çan kulesi eklenmiştir. 1801-1829 yılları arası manastırın başrahibi Vardapet kilise ve jamatunda onarım yaptırmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapı ortada merkez kubbe, batıda iki serbest ayak ve doğuda apsis duvarına dayanan dört yöndeki kemerlerle taşınmaktadır.Apsisin iki yanında papaz hücreleri yer alır.
Orjinal Kullanım Manastır
Önerilen Kullanım Ören Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1194    Eklenme Tarihi : 21 Kasım 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2013 Pazartesi