­ ADIR ADASI (LİM) AZİZ GEORGES MANASTIRI | Kültür Portalı

Adır Adası (Lim) Aziz Georges Manastırı - Van

Adı Adır Adası (Lim) Aziz Georges Manastırı
Mah. Köy - Mevkii
Adres Van Gölü'nün kuzeyinde bulunan Adır Adası, Van kent merkezinin 40 km kadar kuzeyinde kıyıdan yaklaşık 2 km uzaktadır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Adır Adasının güneyinde kurulmuş olan manastırı Aziz Georges Kilisesi, jamatun, Aziz Sion Şapeli, çan kulesi, keşiş hücreleri, okul, geniş bir mezarlık ve iskeleden oluşmaktadır. Manastır yapılarından günümüze kilisenin giriş kısmının kuzeyindeki tonozlu mekan, jamatun ve Aziz Sion Şapeli gelebilmiştir. Diğer yapıları Yıkılmış olan manastır günümüzde terkedilmiş bir durumdadır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı İlk olarak 1305 yılında temelleri atılan manastıra 1621-1626 yılları arasında Aziz Georges Kilisesi, 1766 yılında ise jamatun ve şapel eklenmiştir. Eski araştırmacılara göre bugün yıkılmış olan kilise serbest haç planlıdır. Jamatun kilisenin batı cephesine eklenmiş ve 14,25*14,25m ölçülerinde kare planlıdır. Orta kare mekandaki dört serbest kare paye ile sekiz duvar payesinin üst örtüyü taşıdığı merkezi plan şemasında inşa edilmiştir. Jamatunun üstü dıştan kırma çatı şeklinde örülmüştür.Kalan izlerden taş plakalarla örtüldüğü anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Manastır
Önerilen Kullanım Ören Yeri