­ HACI GEDİK HANI | Kültür Portalı

Hacı Gedik Hanı - Uşak

Adres Küme Mahallesi Burma Camii Kuzeyi UŞAK
Pafta 30L–IIIb
Yaptıran Hacı Gedik Mustafa
Yapım Tarihi H.1309 - M.1891 / 92 -
Vakfiye
Genel Tanım Hanın güney cephesindeki giriş kapısının üzerine, mermerden sülüs hatla yazılmış olan kitabesinde şunlar yazılıdır: Maşallah Müstedam olsun beni medhe lâyık ü sezâ Her geçen gördükçe tahsin eylesün kim habbezâ Sahib-i evlâdiyyete Hakk-ı rahim ede rûz-i ceza Innem el a' mâl ü binniyet buyurdu Rabbena Üç yüzü dokuzu oldu bu bina inşa tamam Her hatadan hıfz ide Rabbü' l - enâm Mustafa' dır ismi amma Hacı Gedikle benâm Innem el a'mâl ü binniyyet buyurdu Rabbena Sene 1309 Açık avlulu ve iki katlı olan yapının plânı, yamuğa benzemektedir. İnşasında genellikle düzgün kesme taş, kaba yontu taşı ve tuğla kullanılmıştır. Han, dıştan alaturka kiremit kaplı kırma çatı ile örülmüş olup, yer yer marsilya kiremit de kullanılmıştır. İç içe geçmiş iki yuvarlak kemerli giriş, oldukça geniştir. Girişin doğusundaki iki bölümün düz lentolu geniş açıklıkları vardır. Hanın doğu cephesinin alt katında yedi dükkân vardır. Güney köşedeki dükkân; biri avluya, diğer ikisi de caddeye açılan üç dükkânın birleştirilmesiyle oluşmuştur. Kuzey uçtan itibaren üç dükkânın da birer kapısı avluya açılır. Birer tane kare penceresi olan bu dükkânların kapıları düz lentoludur. Bu cephenin üst katında ise dikey dikdörtgen şeklinde, düz lentolu ve taş söveli on dört tane pencere bulunmaktadır. Güneydeki yuvarlak kemerli kapının önündeki eyvandan avluya geçilmektedir. Eyvanın batısındaki dükkânın kuzeyindeki açık kısmı camekânla kapatılarak çay ocağı haline getirilmiştir. Bunun arka kısmında düz Letonlu bir kapısı ve iki penceresi olan bir dükkân yer almaktadır. Yapının avluya bakan batı kısmı asimetrik planlıdır. Bu tarafta iki uzun eyvan yer almakta olup eyvanların her iki yanına da dükkânlar inşa edilmiştir. Üst katın ana giriş tarafı hariç diğer üç tarafında bir sıra revak yer almaktadır. Kuzeydeki revak ahşap örtülü olup, ahşap sütunludur. Doğu ve batıdaki revaklar ise düz tonozla örtülü ve tek parçalı taş sütunlarla desteklidir. Sütun gövdelerinin her birinin üst kısmında birer ay-yıldız motifi bulunmaktadır. Kuzey revaktaki düz lentolar ahşaptır. Hanın bu katında 37 mekân yer almaktadır. Bunların batı tarafındakiler basık tonoz, eyvanlar beşik tonoz, diğer odalarda düz tonozla örtülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı -