­ BEDESTEN | Kültür Portalı

Bedesten - Uşak

Adı Bedesten
Adres Özdemir Mahallesi Mimar Sinan Caddesi Uşak
Pafta 30L
Yaptıran Hacı Mustafa Efendi
Vakfiye
Genel Tanım Sarraflar Çarşısı Kuzey-güney istikametinde yerleştirilmiş olan yapının, giriş ve çıkışı da aynı doğrultudadır. Derinlemesine dikdörtgen planlı olan binanın ortasında bir koridor ve bunların iki yanına sıralanmış dükkanlar yer alır. Bedestenin güney cephesi kot farkından dolayı üç katlı bir görünüme sahiptir. En altta, girişin doğu tarafında iki, batı tarafında ise bir dükkân bulunur. Bu dükkânlar önündeki yol seviyesinden aşağıda yer alır. Bu mekânların üstü düz tonozla örtülüdür. Girişten birinci katın koridoruna ulaşıldığında, iki tarafa sıralanmış dükkânlar bulunur. Birbirinden ince duvarlarla ayrılmış olan mekânların koridor tarafındaki duvarları ise yalın taşıyıcı plasterlerden oluşur. Girişin doğusundaki üçüncü dükkânın yanından üst kata çıkılan merdivene yer verilmiştir. Girişin dış tarafında kaideli ve gömme sütunlar bulunur. İkinci katın iki yanında ve kuzey tarafında dükkânlar vardır. İki yandaki dükkânların arası önlerinde birer koridor bırakıldıktan sonra, iki parça halinde açık bırakılmıştır. Basık tonozla örtülü olan mekânların ön taraflarına bakıldığında alt kattakilerden farklı olarak, birer kapı ve pencere yerinin bırakıldığı görülür. Ortadaki açıklığın üzeri, demir ve camdan oluşan semerdam biçimindeki bir örtüyle kapatılmıştır. Kuzey cephedeki giriş güneydeki ile karşılıklıdır. Cephenin alt katında üç geniş açıklık vardır. Doğu köşedeki açıklık daha dar olup üst kattaki geniş mekana çıkan merdivenin girişidir. Bu açıklıklardan geniş olan üç tanesi düz lentoludur. Üst kata çıkılan merdivenin kapısı ise at nalı kemerlidir. Buradaki bütün kemerlerin kilit taşlarında birer kenger yaprağı motifi bulunmaktadır. Açıklıklar arasındaki duvarların üst kısmı söğüt yaprak motifleriyle, alt kısmı ise soyut bitkisel rozetlerle bezelidir. Üst kat balkonunda yedi adet “S” kıvrımlı konsol yer alır. Yan yüzeylerinde birer volüt ve soyut bitkisel bezeme bulunan konsollar taştandır. Balkonun kemer köşelikleri demirden kıvrık dallı bitkisel süslemelidir. Balkonun yukarısında üçgen alınlıklı çatı yer almakta olup, gizli çatı biçiminde yapılmıştır. Yapının her iki cephesi ile dükkânların koridora bakan kısımlarında düzgün kesme taş ile yer yer demir ve tuğla kullanılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı -