­ KÜÇÜK AYVASIL KİLİSESİ | Kültür Portalı

Küçük Ayvasıl Kilisesi - Trabzon

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran Bilinmiyor
Yapım Tarihi Bizans / 184-885 (yeniden inşa)
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım Yapı kentin en eski Bizans kiliselerindendir. Giriş kapısı üzerinde bulunan Yunanca kitabesinde 884-885 yıllarında I. Basil zamanında yeniden inşa edildiği yazılıdır. Taştan yapılmış, üç nefli bazilika! planlı kilisenin narteksi olduğu bilinmektedir, ancak günümüzde bir kalıntısı ya da işareti yoktur (Ballance). Nefler iç ve dış mekandan dairesel planlıdır. Kriptası vardır ve Naosta "T" şekilli iki ayak ile iki iyon başlıklı sütun bulunur. 1923 yılına kadar kullanılan kilise onarım görmüştür. Bugün kullanım dışıdır. (Ballance, Karpuz) Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Yapılan Onarımlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarımları yapılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Yapı kentin en eski Bizans kilise/erindendir. Giriş kapısı üzerinde bulunan Yunanca kitabesinde 884-885 yıllarında I. Basil zamanında yeniden inşa edildiği yazılıdır. Taştan yapılmış, üç nefli bazilika! planlı kilisenin narteksi olduğu bilinmektedir, ancak günümüzde bir kalıntısı ya da işareti yoktur (Ballance). Nefler iç ve dış mekandan dairesel planlıdır. Kriptası vardır ve Naosta "T" şekilli iki ayak ile iki iyon başlıklı sütun bulunur. 1923 yılına kadar kullanılan kilise onarım görmüştür. Bugün kullanım dışıdır. (Ballance, Karpuz) Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Orjinal Kullanım Kullanılmıyor
Önerilen Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4856    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2014 Perşembe