­ AYASOFYA CAMİİ | Kültür Portalı

Ayasofya Camii - Trabzon

Yapım Tarihi Bizans /13. yy.
Kültür Dönemi Doğu Roma
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Ayasofya Kilisesi, bölgenin eski ve en önemli Bizans devri yapısıdır. I.Manouel Komnenos döneminde (1238- 63 )inşa edilmiş, 1573 yılında camiye çevrilmiştir. I. Dünya savaşı yıllarında depo ve askeri hastahane olarak kullanılmıştır.1958 -1962 yıllarında restore edilerek ,1964 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. 2013 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün himayesinde camiye dönüştürülmüştür. Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Yapılan Onarımlar Kültür Bakanlığı Tarafından Onarımı yürütülmektedir
Ayrıntılı Tanımı Ayasofya Kilisesi, bölgenin eski ve en önemli Bizans devri yapısıdır. I.Manouel Komnenos döneminde (1238- 63 )inşa edilmiş, 1573 yılında camiye çevrilmiştir. I. Dünya savaşı yıllarında depo ve askeri hastahane olarak kullanılmıştır.1958 -1962 yıllarında restore edilerek ,1964 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır.2013 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün himayesinde camiye dönüştürülmüştür. Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3139    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2014 Perşembe