­ ORTAHİSAR CAMİ | Kültür Portalı

Ortahisar Cami - Trabzon

Şehir merkezinde sur içinde yer alan yapının bir manastır kompleksinin içinde kilise olarak yapıldığı kabul edilmektedir. Trabzon’un 1461 yılında fethinden sonra Fâtih Sultan Mehmed tarafından camiye çevrilmiş ve mimari özelliklerini koruyarak günümüze kadar gelmiştir.

Yaren Baştan

Fethin sembolü kabul edilen yapı, Osmanlı döneminde Cami-i Atik (Eski Cami) adıyla anılmıştır. Fâtih Cami diye de anılan yapının camiye çevrilmesiyle birlikte giriş kuzeye alınmış, çan kulesinin yerine bir minare yapılmıştır, iç kısma ise mihrap ve minber eklenmiştir.

Mihrap taştan yapılmış olup süsleme bakımından zengindir. Üçgen mihrap nişinin yan yüzleri, aradaki bordürleri geometrik bezelidir.

Ceviz ağacından yapılmış değerli bir sanat eseri olan minberin sadece doğu yüzü işlenmiştir. Kapısı, taht kısmı ahşap oyma bezelidir.

Caminin minaresi kuzey giriş mekânının yakınında yer alır ve binadan ayrı olarak yüksek bir kaide üzerine oturtulmuştur. Ortahisar Camisi’ne değişik zamanlarda kitâbeler konmuş, süslemeler yapılmıştır.

Cami, bölgeye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır.

Kaynak

Trabzon Merkez Ortahisar Mahallesi'nde bulunmaktadır.
Ortahisar Mahallesi, Trabzon Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17242    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Mart 2024 Cuma