­ TAŞ MEKTEP | Kültür Portalı

Taş Mektep - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Taş Mektep
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Taş Mektep Mahallesi, Taş Mektep Sokağında yer alan ve kitabesi bulunmayan yapının kesin inşa tarihi bilinmemektedir. İnşa tekniği ve mimari özelliklerine göre 19.yy.a tarihlenebilmektedir. Eğimli bir arazide kurulmuş yapı enlemesine dikdörtgen planlıdır. Kare planlı yanyana iki mekandan oluşan yapının önünde, dört sütun üzerine oturan dört bölümlü revak düzenlemesi yer almaktadır. Revakların önünde 95 cm yüksekliğinde korkuluklar mevcuttur. Revaklı bölümden bir kapıyla geçilen batıdaki mekanın güney duvarında mihrap nişi bulunmaktadır. Buradan bir kapıyla doğu mekana geçilmektedir. Kare mekanların ve revakların üzeri çapraz tonozla örtülmüştür. Yapının batı cephesinde ikisi altta, ikisi üstte olmak üzere dört pencere yer almaktadır. Doğu cephede ise iki pencere görülmektedir. Beden duvarları moloz taşla inşa edilmiş, revak ile kapı ve pencere sövelerinde kesme taş kullanılmıştır. Sütun başlıkları devşirmedir (Öztürk,1991; Gündoğdu V.D,2006).