­ AHİ PAŞA MESCİDİ VE KABRİ | Kültür Portalı

Ahi Paşa Mescidi ve Kabri - Tokat

Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Mescit
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Cemalettin Mahallesinde yer alan caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Giriş kapısı üzerindeki bir levhada H.765(M.1364) tarihi yer almasına rağmen bugün görülen yapı 14.yy özellikleri göstermemektedir. Büyük olasılıkla 14.yy yapısı yıkılmış, onun temelleri üzerine tahminen 18.yy sonlarında yeni bir cami inşa edilmiş olmalıdır. Ahşap destekli, ahşap örtülü camilerdendir. Kare planlı harimde duvara bitişik sekiz ahşap destek, sekiz dilimli ahşap kubbeyi taşımaktadır. Dilimli kubbe dışarıya sekizgen kasnaklı, geniş saçaklı bir külah biçiminde yansımıştır. Yapının kadınlar mahfili, mihrap ve minberiyle son cemaat yeri orijinal değildir. Son cemaat yeri üzerinde silindirik kısa gövdeli, tek şerefeli, konik külahla örtülü ahşap bir minare yer almaktadır. Caminin beden duvarları taş temel üzerine ahşap iskelet arası kerpiç dolgu tekniğiyle inşa edilmiştir. Üst örtü sistemi ve minaresi ise ahşaptır