­ YAĞIBASAN MEDRESESİ | Kültür Portalı

Yağıbasan Medresesi - Tokat

Yağıbasan Medresesi, Danişment Beyliği’nden Nizamettin Yağıbasan’ın Tokat ve Niksar’da yaptırdığı iki medresedir. Tokat'ta bulunan Yağıbasan medresesi Çukur Medrese olarak da bilinir.

Yavuz Özdemir

Yağıbasan Medresesi Yapılış Tarihi

1151 ve1152 yıllarında yaptırılan medrese, kapalı avlulu Anadolu medreselerinin ilk örneklerinden biri olması açısından önemlidir. Avluyu örten 14 metre çapındaki kubbenin ortası açıktır. Yanlarda küçüklü, büyüklü tonozlu odalar, giriş eyvanının karşısında mescit ve dershane işlevindeki ana eyvan yer alır.

Yavuz Özdemir

Niksar’da bulunan Yağıbasan Medresesi ise Tokat’taki medrese gibi kapalı avlulu medreseler planında ve yaklaşık 11 metre çapında bir kubbeyle örtülüdür.

Yavuz Özdemir

Bir bölümü Niksar Kalesinin duvarlarına yaslanan medresenin doğu ve kuzeyinde iki eyvan, batısında beşik tonozlu küçük mekânlar vardır. Her iki medrese de yalın ve süslemesiz örneklerdir.

Medrese
Kültür Turizmi
Yağıbasan medresesi şehir merkezinde bulunmaktadır. Tokat'ın herhangi bir yerinden çarşı otobüsleri kullanılarak medreseye ulaşılabilir.
Cemalettin Mahallesi Sulusokak Tokat- Merkez
0 (356) 214 82 52
0 (356) 214 54 99

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 161812    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2022 Perşembe