­ BOĞAZ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

BOĞAZ KÖPRÜSÜ - Sivas

Adı BOĞAZ KÖPRÜSÜ
Mah. Köy - Mevkii Kızılkavraz Köyü-Merkez
Adres Kızılkavraz Köyü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Sivas-Hafik karayolu üzerinde, Kızılkavraz köyüne ayrılan yolun 3. kilometresindedir. Beş ayak altı gözlüdür. Ayaklar birbirine sivri kemerle bağlanmıştır. Selçuklular döneminde yapılmış olması muhtemel bulunan ve 1525 tarihli kitabesinden Osmanlılar döneminde onarıldığı anlaşılan köprü halen faaliyette ve sağlam durumdadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı “Kızılırmak üzerindedir. Sivri kemerli altı gözlü, 2.50 x 3 m ölçülerinde olan köprünün güneydoğu yönünde dikdörtgen planlı sivri tonoz örtülü, batıya açılan iki mazgal pencereli bir sığınma bekleme (dizdar) odası bulunmaktadır. Odaya giriş üzerinde okunamayacak durama gelmiş kitabesi yer almaktadır. Kitabede 932 (1525) tarihi okunabilmektedir. Köprü uzunluğu 102 m genişliği 4.45 m ortadaki en büyük kenar açıklığı 8.95 m’dir. Tamamı kesme taştan inşa edilmiştir. Menba yönünde köprü ayaklarında üçgen selyaranlar kemer üzengi hizasına kadar yükselmiş ve köprü ayakları sağlamlaştırılmıştır. Mansab yönündeki kemer ayaklarındaki topuklar yuvarlak olarak yapılmıştır. Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa’nın teşviki ile Sivas eşrafından Silahtar-zade Mehmed Efendi’nin yardımıyla XIX. yüzyıl sonlarında onarılmıştır.” (Hikmet Denizli, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 156–157.) Köprünün bir özelliği, köprü ayakları içerisinde bulunan odalardır. Odalardan iki tanesi güney ucundaki ayak içerisinde üçüncü oda yine güney ucundaki ikinci ayak içerisindedir. Odalarda ocak bulunur. 25 x 3 m boyutlarındadır. Bu odaların yolculara yönelik bir dinlenme-sığınma yeri şeklinde hizmet vermiş olabileceği tahmin edilmektedir. Halen faaliyette olan köprü, yerinden düşmüş olan birkaç korkuluğu
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü